luni, 28 ianuarie 2013

Reţetă culinară: prăjitură cu prune

• Număr de porţii: 16
• Timp de preparare: 60 min.
• Complexitate: redusă.

Ingrediente:
  • 1 kg prune
  • 100 g nuci
  • 600 g boabe de grâu
  • 125 ml apă
  • 1 cubuleţ de drojdie
  • 2 linguri cu ulei
  • 3 linguri cu unt
  • 2 linguri cu miere
  • 1 linguriţă cu scorţişoară
  • sare

Mod de preparare:
Macină grâu în râşniţa de cafea şi presară un vârf de cuţit cu sare. Amestecă bine. Fărâmiţează drojdia şi pune-o în mijlocul făinii. Dizolvă drojdia cu 125 ml de apă călduţă.

Amestecă uşor, pune uleiul şi mierea, deasupra rade untul şi frământă repede un aluat omogen. Acoperă cu un şervet curat de bucătărie şi lasă la loc călduţ 30 de minute ca să crească. În acest timp, spală prunele, taie-le în jumătăţi şi scoate-le sâmburii. Presară scorţişoară pe ele.

Frământă aluatul încă o dată şi întinde o foaie după mărimea tăvii de copt. Unge forma, aşază aluatul, înţeapă-l din loc în loc şi aşază jumătăţile de prune una lângă alta. Dă la cuptorul încins şi fă testul scobitorii (să iasă curată din aluat). Taie după ce s-a răcit. Pentru un plus de gust, presară deasupra prunelor nucă măcinată şi abia apoi bagă prăjitura la cuptor.
Sugestie:
Prunele previn apariţia diabetului de tip II, măresc sensibilitatea organismului la insulină, sunt laxative şi favorizează pierderea în greutate, iar potasiul reglează tensiunea arterială.





duminică, 20 ianuarie 2013

Reţetă culinară: budincă de cartofi cu carne
• Număr de porţii: 4
• Timp de preparare: 80 min.
• Complexitate: redusă.

Ingrediente:
  • 300 g carne tocată de pui
  • 400 g cartofi
  • 40 g smântână
  • 40 g ceapă
  • 2 ouă
  • 50 ml ulei
  • 1 lingură cu pătrunjel verde
  • sare

Mod de preparare:
Taie ceapa mărunt şi înăbuş-o în pu­ţin ulei cu adaos de apă. Pune carnea tocată şi las-o să se înăbuşe bine. La final, potriveşte gustul de sare şi aro-matizează cu pătrunjel.

Separat, spală bine cartofii şi pune-i la fiert în apă cu sare. După ce s-au răcorit, îndepărtează coaja şi zdrobeşte-i cu furculiţa.

Adaugă 30 g de smântână, restul de ulei şi un praf de sare. Încorporează gălbenuşurile şi albuşurile bătute spumă.

Unge un vas termorezistent cu ulei. Întinde un strat de cartofi, amestecul de carne şi restul de cartofi. Unge dea­supra cu smântâna rămasă şi lasă la cuptor, la foc moderat, 40 de minute.
Sugestie:
Pentru mâncărurile pe bază de came tocată, cumpără carne macră şi apoi toac-o. Evită să iei carne deja tocată: chiar dacă ţi se pare slabă, va avea, cu siguranţă, o mare cantitate de grăsime.





joi, 3 ianuarie 2013

Reţetă culinară: varză cu carne de viţel

• Număr de porţii: 4
• Timp de preparare: 65 min.
• Complexitate: redusă.

Ingrediente:
  • 1 kg varză
  • 300 g carne de viţel mai slabă
  • 40 g ceapă
  • 40 ml ulei
  • 200 g roşii
  • sare

Mod de preparare:
Curăţă varza de primele frunze, tai-o fideluţă şi dă-o cu puţină sare.

Separat, taie ceapa mărunt şi înăbuş-o în ulei cu adaos de apă.

Adaugă carnea tăiată cubuleţe şi un praf de sare. Din când în când, toarnă puţină apă călduţă şi lasă să se pătrundă bine carnea.

Când este aproape fiartă, pune varza tocată şi roşiile tăiate mărunt. Lasă la cuptor 50 de minute. Dacă varza nu lasă suficientă zeamă, mai toarnă apă călduţă.
Sugestie:
Vrei să găteşti o varză deosebită? Adaugă o linguriţă cu chimen sau muştar ori din amândouă. Iar pentru a intensifica aroma roşiilor, pune busuioc sau oregano.





marți, 1 ianuarie 2013

Reţetă culinară: sarmale în varză dulce
• Număr de porţii: 4
• Timp de preparare: 60 min.
• Complexitate: redusă.

Ingrediente:
  • 300 g carne de vită
  • 800 g varză dulce
  • 100 ml suc de roşii
  • 60 g ceapă
  • 20 g orez
  • 40 ml ulei
  • 1 lingură cu pătrunjel verde
  • sare

Mod de preparare:
Îndepărtează cotorul de la varză, desfă uşor frunzele şi opăreşte-le în apă cu sare.

Separat, taie carnea cubuleţe şi trece-o prin maşina de tocat împreună cu ceapa.

Într-un castron, amestecă bine carnea cu orezul (fiert separat), un praf de sare şi pătrunjelul. Cu amestecul astfel obţinut, umple foile de varză şi împachetează-le.

Aşază sarmalele într-un vas termorezistent. Stropeşte-le cu ulei, pune apă cât să le acopere şi fierbe-le la foc mic. Spre final, toarnă sucul de roşii şi lasă la cuptor 30 de minute.
Sugestie:
Pune varză la murat, dar nu folosi multă sare! Prin fermentaţie, varza şi zeama capătă mai multe vitamine din complexul B şi multe minerale ce ajută la intensificarea metabolismului - aşadar, la slăbit şi la reglarea glicemiei. Se recomandă 1-2 pahare cu zeamă de varză pe zi sau salată din varză cu puţin ulei de măsline.