luni, 28 ianuarie 2013

Reţetă culinară: prăjitură cu prune

• Număr de porţii: 16
• Timp de preparare: 60 min.
• Complexitate: redusă.

Ingrediente:
  • 1 kg prune
  • 100 g nuci
  • 600 g boabe de grâu
  • 125 ml apă
  • 1 cubuleţ de drojdie
  • 2 linguri cu ulei
  • 3 linguri cu unt
  • 2 linguri cu miere
  • 1 linguriţă cu scorţişoară
  • sare

Mod de preparare:
Macină grâu în râşniţa de cafea şi presară un vârf de cuţit cu sare. Amestecă bine. Fărâmiţează drojdia şi pune-o în mijlocul făinii. Dizolvă drojdia cu 125 ml de apă călduţă.

Amestecă uşor, pune uleiul şi mierea, deasupra rade untul şi frământă repede un aluat omogen. Acoperă cu un şervet curat de bucătărie şi lasă la loc călduţ 30 de minute ca să crească. În acest timp, spală prunele, taie-le în jumătăţi şi scoate-le sâmburii. Presară scorţişoară pe ele.

Frământă aluatul încă o dată şi întinde o foaie după mărimea tăvii de copt. Unge forma, aşază aluatul, înţeapă-l din loc în loc şi aşază jumătăţile de prune una lângă alta. Dă la cuptorul încins şi fă testul scobitorii (să iasă curată din aluat). Taie după ce s-a răcit. Pentru un plus de gust, presară deasupra prunelor nucă măcinată şi abia apoi bagă prăjitura la cuptor.
Sugestie:
Prunele previn apariţia diabetului de tip II, măresc sensibilitatea organismului la insulină, sunt laxative şi favorizează pierderea în greutate, iar potasiul reglează tensiunea arterială.






Această postare a fost adăugată în:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu