miercuri, 30 octombrie 2013

• Timp de preparare: 60 min.;
• Complexitate: scăzută.

Ingrediente:
Reţete culinare - Ficat de pasăre cu varză dulce
  • 500 g ficat de pasăre;
  • 200 ml lapte;
  • 100 ml ulei;
  • 1 varză (800 g);
  • 1 lingură de sare mare;
  • 200 g bulion;
  • 3 fire cimbru proaspăt;
  • piper;
  • 1 ardei iute pentru decor.

Mod de preparare:
Ficatul îl punem în lapte rece şi-l lăsăm să stea cam jumătate de oră.

Între timp tăiem varza fideluţă, presărăm sarea mare peste ea, o amestecăm şi o dăm deoparte.

Scoatem ficatul într-o strecurătoare. Punem într-o tigaie 50 ml ulei la încins şi prăjim bucăţile de ficat, la foc mediu, pe ambele părţi. Le scoatem pe şervet absorbant.

Stoarcem varza de apa lăsată, încingem uleiul rămas într-o tigaie cu pereţi mai înalţi şi punem varza la călit. Amestecăm des, să nu se ardă. După 15 minute adăugăm bulionul, piper şi cimbru şi lăsăm să fiarbă până scade zeama, încă 10-15 minute.





Reţete culinare - Ştrudel cu fructe de pădureIngrediente:
  • 500 g faină;
  • 150 g unt;
  • 150 ml frişcă lichidă;
  • 100 g zahăr pudră;
  • 20 g pesmet;
  • 50 ml ulei;
  • 30 g sare;
  • 250 ml apă;
  • 800 g fructe de pădure.

Mod de preparare:
Se pune făina bine cernută într-un bol mai mare şi se frământă cu untul topit şi apa caldă, în care s-a dizolvat sarea, până se obţine un aluat catifelat şi potrivit de moale (dacă este nevoie se mai adăugă apă caldă). După ce aluatul a fost bine frământat se lăsa timp de 20 minute în repaus.

Apoi pe o planşetă presărată cu făină, se întinde o foaie subţire cu sucitorul, se îndepărtează marginile care sunt mai groase decât restul foii şi se lasă să se usuce circa 5-10 minute. Foaia de plăcintă se stropeşte cu jumătate din ulei, se presară cu pesmet şi fructele de pădure (decongelate şi amestecate cu jumătate din cantitatea de zahăr) într-un strat cât mai egal, se îndoaie marginile foii în interior şi se rulează.

Dacă fructele de pădure sunt proaspete, se dau prin zahăr pudră amestecat cu puţină faină, pentru a nu lăsa lichid în aluat!

Se taie în bucăţi de lungimea tăvii, se aşază în tava de teflon unsă cu unt şi se coc la foc potrivit, în jur de 45-50 minute.

Când este gata, se pudrează cu zahăr pudră şi se porţionează.

Frişca lichidă se mixează bine cu o linguriţă de zahăr.

Ştrudelul cu fructe de pădure se serveşte pe farfuriuţe mici, cald sau rece, cu decor de frişcă şi câteva fructe.

• Număr de porţii: 8;
• Timp de preparare: 60 min.;
• Complexitate: scăzută.