sâmbătă, 6 noiembrie 2021

Ce nu trebuie să faci sub nicio formă de Mihail și Gavriil
În fiecare an, la 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Mihail și Gavriil, cei doi arhangheli purtători de sabie ca simbol al biruinței care sunt, potrivit credinței ortodoxe, conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai.

Ce NU ai voie să faci de Mihail și Gavriil?

Sfinții Mihail și Gavriil sunt păzitorii oamenilor încă de la naștere, iar cei care poartă aceste două nume sunt ocrotiți până la moarte. Sfinții Mihail și Gavriil sunt consideraţi de creștini conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai, așa se face că persoanele care au plecat dintre cei vii sunt cinstiți de familie. Ofrandele care sunt aduse morților poartă numele de „Moşii de Arhangheli”.






3 milioane de români poartă numele Sfinților Arhangheli. Pe lângă tradiționalul „La mulți ani” sărbătoarea are semnificații profund religioase și credințe care s-au păstrat din strămoși.

Arhanghelii Mihail și Gavriil

Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt conducătorii cetelor îngerești. Acestea sunt nouă la număr: Serafimi, Heruvimi, Scaune. Domnii, Puteri, Stăpânii, Începătorii, Arhangheli și Îngeri. Sfântul Arhanghel Mihail apare în majoritatea icoanelor cu o sabie de foc în mână. Numele său înseamnă în ebraică veche „Cine este Dumnezeu?”, iar legendele spun că acesta asistă la Judecata de Apoi. Se mai spune și că arhanghelul Mihail veghează la căpătâiul oamenilor atunci când vine vremea că ei să înceteze din viață.





Ce este interzic cu desăvârșire să faci de Mihail și Gavril?

Sfântul Arhanghel Gavriil (Gavril, Gabriel) este cel care a vestit nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și a Mântuitorului Iisus Hristos. El apare în icoane țînând un crin alb în mână și se spune despre el că este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu. Ziua Sfinților Mihail și Gavriil este încărcată de tradiții și obiceiuri din popor.

Iată câteva dintre lucrurile pe care nu trebuie să le faci sub nicio formă de Sfinții Mihail și Gavriil...

În această zi de sărbătoare nu se lucrează și nu se merge la câmp. Persoanele care vor merge la serviciu, spun cei din popor, se vor chinui înainte să moară.





Ca la orice sărbătoare care are cruce roșie în calendar nu se spală.
Totodată, de Sfinții Mihail și Gavriil nu se coase.
Nu se fac treburi casnice, cum ar fi curățenie, să calci sau să gătești.
Tot în această zi nu este bine să te cerți cu nimeni.
Se evită bârfele, mânia și răzvrătirea, iar cei care vor recurge la astfel de lucruri vor fi urmăriți de ghinion timp de 5 ani de zile.






Această postare a fost adăugată în:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu