marți, 12 octombrie 2021

Ce nu este bine să faci de Sfânta Parascheva. Tradiţii şi obiceiuri

În fiecare an, în data de 14 octombrie, este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva. În tradiția populară, „Sfânta Vineri” este cea care stăpânește lumea femeilor și a îndeletnicirilor acestora.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este cinstită ca fiind aducătoare de ploi mănoase, îmbelșugătoare de roade bune, veselitoarea plugarilor. Ca ocrotitoare a apelor, chipul ei apărea adesea lângă râuri sau fântâni, iar apa respectivă devenea tămăduitoare. Din acest motiv există obiceiul în unele locuri să se aşeze icoana Sfintei Parascheva lângă fântâni şi izvoare.





Ziua Sfintei Parascheva este şi zi de pomenire a celor trecuţi în „Lumea Neîntoarcerii”. Este momentul când se dau de pomană pâine din grâul nou şi must.

Potrivit tradiției, de Sf. Parascheva ţăranii puteau afla cum va fi iarna, în funcţie de modul în care dormeau oile în ziua prăznuirii ei: dacă dormeau unite, era semn că iarna va fi grea, iar dacă dormeau răzleţite, era chipul unei ierni blânde.





Evită să faci aceste lucruri:

În această zi era interzisă munca la câmp, spălatul rufelor, cusutul, torsul și ţesutul. Potrivit credinţelor populare, fetele care cos și spală în această zi rămân nemăritate. Fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug.

În ziua de sărbătoare nu se mănâncă fructe închise la culoare și pepene roșu, căci ele amintesc de sacrificiul martiric.





Tradiții și obiceiuri

De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea: dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.

De Sfânta Parascheva, încep pregătirile pentru iarnă şi se obişnuieşte să se cumpere cojoace şi pături.





Sfânta Parascheva apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei.

De Sfânta Parascheva se dă de pomană pentru adormiți.

De Sfânta Parascheva se fac rugăciuni către aceasta și Sfintele Moaște pentru o viață mai curată și mai bună.






Această postare a fost adăugată în:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu