duminică, 26 ianuarie 2014

  • Număr de porţii: 2.
  • Timp de preparare: 40 min.
  • Complexitate: scăzută.
INGREDIENTE:
    Reţetă budincă de dovlecei
  • 400 g dovlecei;
  • 200 g brânză de vaci;
  • 100 ml lapte;
  • 20 g unt;
  • 2 ouă;
  • 20 g făină;
  • 5 g pesmet;
  • 1 lingură cu pătrunjel tocat;
  • 1 lingură cu ardei gras tocat;
  • sare.

MOD DE PREPARARE:
  1. Fierbe laptele la foc mic. După ce a dat în primul clocot, adaugă făina dizolvată în puţină apă rece şi amestecă ener­gic până se îngroaşă.
  2. Lasă-l să se răcorească, apoi încorporează ouăle bătute cu un praf de sare, brânza, pătrunjelul, ardeiul gras şi dovlecelul tăiat cubuleţe şi opărit separat în apă cu sare.
  3. Compoziţia astfel obţinută, toarn-o în forme unse cu unt şi tapetate cu pesmet. Coace la cuptor, la foc moderat, 20-25 de minute.
Ştiai?
Dovleceii sunt o adevărată sursă de vitamine, iar studiile au arătat că banala legumă contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge, fiind mai eficientă decât un medicament hipoglicemiant.





vineri, 10 ianuarie 2014

  • Număr de porţii: 2.
  • Timp de preparare: 45 min.
  • Complexitate: scăzută.
Reţetă pilaf sârbescINGREDIENTE:
  • 100 g orez;
  • 50 g morcovi;
  • 40 g ţelină;
  • 20 ml ulei;
  • 60 ml suc de roşii;
  • salvie;
  • sare.

MOD DE PREPARARE:
  1. Curăţă morcovul şi ţelina de coajă, taie-le cubuleţe, opăreşte-le în apă cu un praf de sare. Strecoară legumele, iar în zeama rămasă, fierbe orezul.
  2. Când orezul este aproape fiert, adaugă uleiul, sucul de roşii şi legumele. Potriveşte gustul de sare şi lasă pilaful să scadă la cuptor.
  3. La final, aromatizează cu puţină salvie. Serveşte ca atare sau cu puţin caşcaval ras deasupra.
Ştiai?
Alege orezul sălbatic! Nu face parte din familia orezului, ci dintr-a ierburilor acvatice şi conţine de două ori mai multe proteine şi fibre, de patru ori mai mult potasiu şi vitamine din complexul B. Este mai nutritiv, stimulează totodată digestia şi are efect uşor laxativ.





joi, 9 ianuarie 2014

• Timp de preparare: 25 min.;
• Timp de coacere: 1 oră.

Prepeliţă cu cireşeIngrediente pentru 6 persoane:
  • 3 prepeliţe mici;
  • 300 g costiţă afumată;
  • 500 g cireşe proaspete;
  • 100 g cireşe conservate în alcool;
  • 120 g brânză de vaci;
  • 100 ml suc de cireşe;
  • 50 ml vin alb;
  • 2 linguri de zahăr pudră;
  • 100 g unt;
  • 1 lingură ulei;
  • sare, piper.

Mod de preparare:
  1. Jumătate din cireşele conservate se taie nu prea mărunt şi se amestecă cu brânza de vaci, sare şi piper şi se umplu prepeliţele. Se coase fiecare, apoi se înfăşoară în felii subţiri de costiţă afumată şi se leagă.
  2. Se aşază prepeliţele în tavă, cu bucăţele de unt (60 g). Se introduc în cuptor pentru 50 minute (după 25 minute se întorc).
  3. În restul de unt (40 g), se călesc cireşele proaspete şi restul de cireşe conservate până scade sucul lăsat. Se adaugă vinul alb şi se mai lasă 2-3 minute.
  4. Prepeliţele se servesc cu cireşele aranjate printre ele.





• Timp de preparare: 40 min.;
• Timp de coacere: 3 ore.

Reţetă culinară: terină cu cireşeIngrediente pentru 6 persoane:
  • 500 g carne tocată de vită;
  • 300 g piept de porc tocat;
  • 5 ficăţei de pasăre;
  • 500 g roşii;
  • 500 g cireşe;
  • 3 morcovi;
  • 2 căţei de usturoi;
  • 1 ceapă;
  • 500 ml vin alb.

Mod de preparare:
  1. Se căleşte carnea tocată de vită şi de porc în ulei amestecat cu unt.
  2. Se adaugă ficăţeii tăiaţi, roşiile curăţate de pieliţe şi seminţe şi tăiate, morcovii raşi, usturoiul şi ceapa tocate mărunt, cimbru sare şi piper.
  3. Se pune amestecul în tavă, se toarnă vinul alb şi se lasă în cuptor, la foc mic vreo 3 ore.
  4. Cu un sfert de oră înainte de a scoate din cuptor, se adaugă cireşele conservate în alcool (fără sâmburi).
  5. Se serveşte rece, cu cireşele acrişoare alături.