marți, 26 martie 2013

Ingrediente:
Reţete culinare - Brioşe cu vanilie
  • 100 g unt
  • 3 ouă
  • 150 g zahăr
  • 200 g iaurt sau smântână
  • 300 g făină
  • 1 plic cu praf de copt
  • sare
Pentru cremă:
  • 3 ouă
  • 150 g zahăr
  • 150 ml lapte
  • 300 g frişcă bătută
  • 15 ml rom
  • 1 plic cu zahăr vanilat

Mod de preparare:
Bate albuşurile cu 100 g de zahăr şi rom. Freacă gălbenuşurile cu restul de zahăr şi lapte. Fierbe totul la bain-marie, până când compoziţia se leagă.

Amestecă până se răceşte, pune albuşurile bătute şi frişca. Lasă la frigider cel puţin 30 de minute.

Freacă ouăle cu zahărul şi untul. Adaugă iaurtul. După ce s-a încorporat, presară făina şi praful de copt.

Toarnă compoziţia în forme de brioşe unse cu unt topit şi tapetate cu hârtie specială de brioşe. Coace-le la cuptor aproximativ 30 de minute. După ce s-au răcit, taie-le pe jumătate şi pune cremă de vanilie.





luni, 25 martie 2013

• Număr de porţii: 2.

Ingrediente:
Reţete culinare - Salată de cartofi cu peşte afumat
  • 5-6 cartofi
  • 3 peşti afumaţi
  • 1 ceapă uscată sau 1 legătură ceapă verde
  • 1 măr mijlociu
  • 200 g smântână
  • 50 ml vin alb
  • 3 linguri oţet de mere
  • 3 linguri ulei
  • piper
  • sare

Mod de preparare:
Se spală cartofii şi se fierb în coajă 20 de minute, în apă uşor sărată. După ce s-au fiert, se scurg şi, când s-au mai răcit, se curăţă de coajă, apoi se taie în rondele groase şi se stropesc cu vin şi oţet de mere. Ceapa se curăţă, se spală şi se taie în rondele. Mărul se taie în sferturi şi se îndepărtează seminţele. Se spală peştii, se usucă folosind un şervet şi se taie în bucăţi. Se face un sos din 2 linguri de oţet, 2-3 linguri de ulei, smântână, sare şi piper după gust. Se amestecă uşor ingredientele şi se toarnă sosul peste ele.





• Număr de porţii: 2.

Ingrediente:
Reţete culinare - Salată cu dressing de mărar
  • ½ salată verde
  • 50 g frunze de rucola
  • ½ castravete
  • 250 g roşii cherry
  • 1 ardei gras galben
  • 2 fire de ceapă verde
  • 1 fiolă esenţă de rom
  • 2 plicuri (20 g) gelatină
  • 500 ml frişcă li­chidă
  • coajă rasă de la 1 lămâie
Pentru dressing:
  • 5 linguri ulei de măsline
  • 50 ml apă minerală
  • 2 lin­guri oţet aromat
  • 2 linguri muştar
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 legătură mă­rar
  • 1 linguriţă zahăr
  • piper
  • sare

Mod de preparare:
Pentru dressing, se curăţă şi se toacă usturoiul. Se spală mărarul şi se toacă fin. Se amestecă apa minerală cu oţetul aromat, uleiul, muştarul, usturoiul, mărarul, zahărul, adăugând sare şi piper după gust. Se spală şi se curăţă frunzele de salată, apoi se rup în bucăţi de mărime potrivită. Se spală şi se curăţă celelalte legume. Se taie castravetele şi ceapa în rondele, roşiile în jumătăţi şi ardeiul gras în fâşii. Se pun toate ingredientele într-un castron şi se amestecă. Dressingul se serveşte la salată într-un recipient separat.





• Număr de porţii: 12.

Ingrediente:
Reţete culinare - Desert cu nuci şi vişine
  • 6 ouă
  • 300 g unt
  • 300 g zahăr pudră
  • 3 linguri ca­cao
  • 150 g nuci
  • 1 cană de vişine
  • 1 fiolă esenţă de rom
  • 2 plicuri (20 g) gelatină
  • 500 ml frişcă li­chidă
  • coajă rasă de la 1 lămâie

Mod de preparare:
Se spală vişinele, se curăţă de sâmburi, se stropesc cu esenţă de rom şi se presară cu 10 g de zahăr. Se păstrează în frigider până se pregăteşte crema. Se prăjesc puţin nucile în cuptor, iar când s-au răcit, se mărunţesc sau se macină fin. Se înmoaie gelatina în 100 ml apă rece, iar după 10 minute se dizolvă într-un vas aşezat pe baie de aburi. Se freacă spumă untul la temperatura camerei, cu zahărul pudră. Se încorporează pe rând ouăle, apoi cacaua cernută, dizolvată în puţină apă, nucile, coaja de lămâie rasă, gelatina călduţă şi vişinele. Se tapetează o formă de chec cu folie. Se toarnă compoziţia şi se introduce la frigider pentru 5 ore. Înainte de servire, se răstoarnă prăjitura pe platou şi se îmbracă în frişca bătută.






Salată de paste cu ciuperci4 porţii
Ingrediente:
- 300 g paste;
- 200 g ciuperci;
- 3 roşii;
- 150 g caşcaval;
- 3 linguri oţet de mere;
- 4 linguri ulei de măsline;
- 2 linguriţe muştar;
- 1 legătură pătrunjel;
- piper;
- sare.

Preparare:
Ciupercile se spală şi se fierb 10 minute, în apă uşor sărată. Se scurg, se taie felii şi se stropesc cu puţin oţet. În alt vas se pun la fiert pastele. Când sunt gata, se scurg şi se trec prin jet de apă rece. Se taie caşcavalul în cubuleţe. Se toacă verdeaţa. Se prepară un dressing din muştar, ulei, oţet, sare, piper. Se pun în salatieră pastele scurse şi răcite, roşiile tăiate felii, caşcavalul şi ciupercile. Se toarnă dressingul şi se amestecă uşor.





sâmbătă, 9 martie 2013

• Număr de porţii: 2
• Timp de preparare: 60 min.
• Complexitate: redusă.

Ingrediente:
  • 400 g cartofi
  • 2 ouă
  • 50 g smântână
  • 20 g unt
  • sare

Mod de preparare:
Reţetă culinară: cartofi franţuzeştiSpală cartofii şi pune-i la fiert în coajă, în apă cu sare. După ce s-au fiert, curăţă-i de coajă şi taie-i în felii potrivit de groase. Separat, fierbe ouăle tari (aproximativ zece minute). Lasă-le câteva minute în apă rece, curăţă-le şi taie-le în felii. Unge un vas termorezistent cu unt şi aşază, în straturi, felii de cartofi şi ouă, ultimul strat fiind de cartofi. Toarnă smântână şi lasă la cuptor 20-30 de minute. La servire, peste cartofi poţi presăra puţin caşcaval ras.
Sugestie:
Oregano, cuişoarele, nucşoara şi cimbrul măresc de opt ori efectul insulinei - aşadar, foloseşte-le cu încredere, cu deosebire în preparatele din cartofi!





luni, 4 martie 2013


• Număr de porţii: 20
• Timp de preparare: 40 min.

Ingrediente:
  • 2 conserve de caise (850 ml fiecare)
  • 1 lămâie
  • 250 g unt moale
  • 175 g zahăr
  • 1 vârf de sare
  • 5 ouă
  • 375 g făină
  • 1 pachet praf de copt
  • 5 linguri de lapte
  • 2 linguri de zahăr pudră pentru presărat

Mod de preparare:
    Reţetă culinară: prăjitură la tavă
  1. Scurgeţi caisele într-o strecurătoare, colectaţi sucul într-un castron şi puneţi-l deoparte. Spălaţi lămâia cu apă fierbinte, uscaţi-o apoi cu un şervet de bucătărie şi radeţi-i coaja. încingeţi cuptorul la 180°C.
  2. Pentru aluat, amestecaţi într-un castron untul, zahărul, precum şi 1 vârf de sare şi bateţi cu mixerul până când totul devine un aluat omogen, încorporaţi ouăle unul câte unul, apoi adăugaţi coaja rasă de lămâie. Amestecaţi făina cu praful de copt şi, împreună cu laptele, încorporaţi în aluat. Întindeţi jumătate din cantitatea de aluat într-o tavă unsă în prealabil cu grăsime sau tapetată cu hârtie pentru copt, aşezaţi caisele cu partea tăiată în jos şi presaţi-le uşor în aluat. După aceea, întindeţi şi restul aluatului.
  3. Coaceţi prăjitura cu fructe cca. 45 de minute. Scoateţi-o apoi din cuptor şi însiropaţi-o cu sucul colectat mai înainte pe care l-aţi pus deoparte. Lăsaţi prăjitura să se răcorească pe un fund de bucătărie, apoi presăraţi-o cu zahăr pudră şi tăiaţi-o bucăţi, mai mici sau mai mari, pătrate sau romburi, după cum doriti.