miercuri, 31 octombrie 2012

Reţetă culinară: Chifteluţe dietetice

• Număr de porţii: 2
• Timp de preparare: 60 min.
• Complexitate: scăzută.

Ingrediente:
  • 300 g carne de vită
  • 40 g cartofi
  • 2 ouă
  • 20 g pâine
  • 40 g ceapă
  • 100 g griş
  • 2 căţei de usturoi
  • 20 ml ulei
  • sare

Mod de preparare:
Spală carnea, tai-o cubuleţe, trece-o prin maşina de tocat împreună cu ceapa, cartoful şi pâinea înmuiată în apă şi stoarsă bine.

Adaugă usturoiul zdrobit, grişul şi ouăle bătute cu un praf de sare. Din compoziţia astfel obţinută, modelează chifteluţe.

Aşază-le într-o tavă unsă cu ulei şi lasă-le la cuptor până se rumenesc (40-50 de minute). Serveşte-le alături de salată sau murături.
Sugestie:
Poţi prepara si şniţele fără prăjit. Le pui pe o hârtie pergament şi le bagi la cuptor. După 20 de minute, le întorci pe cealaltă parte ca să se rumenească omogen.





luni, 29 octombrie 2012

Reţetă culinară: Rulou de vită umplut cu ciuperci

• Număr de porţii: 2
• Timp de preparare: 80 min.
• Complexitate: scăzută.

Ingrediente:
  • 300 g carne de vacă
  • 50 g ciuperci
  • 40 g ceapă
  • 40 g margarină
  • 1 lingură cu pătrunjel verde
  • 40 ml ulei
  • sare
  • piper

Mod de preparare:
Spală carnea, tamponeaz-o cu un şervet curat, tai-o în două felii. Bate fiecare felie de carne ca pentru şniţele şi condimentează-le cu sare şi piper.

Separat, înăbuşă în margarină ceapa şi ciupercile tocate. Lasă-le pe foc până scade toată zeama lăsată de ciuperci, apoi presară un praf de sare şi aromatizează cu pătrunjel.

Repartizează amestecul de ciuperci pe feliile de carne. Rulează strâns şi leagă cu aţă de bucătărie sau prinde din loc în loc cu scobitoare. Aşază rulourile într-o tavă cu ulei şi puţină apă. Lasă-le la cuptor, la foc moderat, până se rumenesc. Din când în când, adaugă apă călduţă.
Sugestie:
Există margarine cu grăsimi trans nesănătoase şi margarine bune, ce nu conţin aceste grăsimi. Citeşte eticheta înainte de achiziţionare!





sâmbătă, 27 octombrie 2012

Reţetă culinară: Musaca de cartofi cu carne
• Număr de porţii: 4
• Timp de preparare: 70 min.
• Complexitate: scăzută.

Ingrediente:
  • 300 g carne de vită
  • 400 g cartofi
  • 40 g ceapă
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 ou
  • 50 g smântână
  • 1 linguriţă cu margarină
  • 40 ml ulei
  • sare

Mod de preparare:
Spală cartofii şi pune-i la fiert în apă cu sare. După ce s-au răcit, curăţă-i de coajă şi taie-i în felii potrivit de groase. Separat, trece carnea prin maşina de tocat şi înăbuş-o în ulei cu ceapa tocată. Din când în când, toarnă puţină apă călduţă. Când carnea este pătrunsă, presară un praf de sare şi usturoiul zdrobit.

Unge un vas cu margarină şi aşază în straturi feliile de cartofi şi carnea (ultimul să fie de cartofi).

Toarnă deasupra oul bătut cu smântână şi lasă la cuptor aproximativ 40-50 de minute.
Sugestie:
Aceeaşi reţetă o pregăteşti înlocuind cartofii cu felii de vânătă (neprăjite) şi roşii. Dacă vrei să elimini carnea, adaugă brânză lângă legume şi multe plante aromatice. Vânăta coaptă 1ţi dă senzaţia de carne. Încearcă!





Reţetă culinară: Tartă cu mere

• Număr de porţii: 4
• Timp de preparare: 60 min.
• Complexitate: medie.

Ingrediente:
  • 120 g făină
  • 40 g margarină
  • apă
  • Pentru umplutură:
  • 500 g mere
  • 6 tablete cu zaharină
  • 1 linguriţă cu scorţişoară
  • ulei pentru uns

Mod de preparare:
Frământă un aluat din făina cernută, margarină şi apă cât cuprinde astfel încât să obţii un aluat elastic ce nu se lipeşte de mâini.

Curăţă merele de coajă, taie-le în jumătăţi şi scobeşte-le la mijloc. Taie merele în felii groase de 1 cm. Zdrobeşte pastilele de zaharină într-un mojar, presară deasupra scorţişoara şi amestecă bine cele două prafuri.

Unge o formă de tartă cu ulei şi întinde aluatul cu grijă, înţeapă aluatul cu o furculiţă şi dă la cuptorul încins pentru zece minute. Scoate forma de tartă, aşază feliile de măr şi presară amestecul de zaharină şi scorţişoară. Dă din nou la cuptor, până când merele capătă o culoare aurie.

Scoate din cuptor şi aşază tarta pe un grătar (astfel, aluatul nu se va încruzi la bază). Taie în felii potrivite numai după ce s-a răcorit.





Reţetă culinară: Borş rusesc

• Număr de porţii: 8
• Timp de preparare: 120 min.
• Complexitate: scăzută.

Ingrediente:
  • 300 g şuncă slabă
  • 500 g sfeclă roşie
  • 1 ţelină
  • 1 praz mare
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • ½ varză
  • 1 lingură cu făină
  • 1 foaie de dafin
  • ulei
  • sare
  • 1 pahar cu smântână

Mod de preparare:
Taie zarzavatul în bucăţi mici sau fâşii subţiri, apoi înăbuşă-l în apă cu ulei.

Toarnă 2 l de apă fierbinte, sărează, pune foaia de dafin şi adaugă şunca tăiată în bucăţi. Lasă-le să fiarbă la foc mic.

Adaugă o sfeclă crudă, dată pe răzătoarea mare, şi lasă să fiarbă la foc molcom până ce carnea este bine fiartă.

Desfă o lingură cu făină în apă rece şi adaug-o în borş. După ce fierbe, stinge focul, lasă acoperit cinci minute şi serveşte-l cu verdeaţă proaspăt tocată şi smântână.
Ştiai?
Deşi este încadrată în catigoria legumelor dulci, sfecla conţine compuşi care scad glicemia. Are efecte purgative şi diuretice, ajutând la scăderea tensiunii şi la pierderea în greutate. In asociere cu alte legume benefice în diabet, devine un preparat recomandat pentru echilibrarea glicemiei.





marți, 23 octombrie 2012

Reţetă culinară: Ciorbă de măruntaie de pasăre
• Număr de porţii: 8
• Timp de preparare: 40 min.
• Complexitate: scăzută.

Ingrediente:
  • 500 g pipote şi inimi de pui
  • 1 piept de pui
  • 1 morcov
  • 1 ţelină
  • 1 ceapă
  • 1-2 fire de ţelină apio
  • 1 păstârnac
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 1 lămâie
  • sare
  • ulei

Mod de preparare:
Pune pieptul, pipotele şi inimile la fiert în apă cu sare. Spumează. Înăbuşă legumele tăiate potrivit.

Stinge legumele cu supa în care au fiert pipotele. Cât timp acestea fierb, toacă pipotele şi inimile mărunt, desfă pieptul fâşii mari.

Când legumele au fiert, adaugă carnea şi jumătate din pătrunjelul tocat mărunt. Adaugă zeama de lămâie şi amestecă. Potriveşte de sare şi lasă cinci minute pe foc. Dă deoparte, adaugă pătrunjelul tocat şi lasă acoperit.
Sugestie:
Acizii proveniţi din sucul de lămâie reduc nivelul glicemiei. Studiile au arătat că doar patru linguriţe cu zeamă de lămâie puse în salată scad nivelul glicemiei cu 30%.





luni, 22 octombrie 2012

Reţetă culinară: Supă de roşii
• Număr de porţii: 4
• Timp de preparare: 20 min.
• Complexitate: scăzută.

Ingrediente:
  • 2 kg roşii coapte
  • 1 ceapă potrivită
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 morcov
  • 1 ţelină mică
  • 2 linguri cu ulei de măsline
  • sare

Mod de preparare:
Curăţă, spală şi taie ceapa şi rădăcinoasele în cubuleţe. Pune-le în oală, la înăbuşit, cu o lingură de ulei şi puţină sare. Lasă doar cinci minute, amestecând încontinuu.

Toarnă apă (aproximativ 2 l) şi lasă să fiarbă o jumătate de oră. Când toate legumele au fiert, adaugă roşiile decojite şi date pe răzătoarea mare.

Lasă pe foc încă 10-15 minute, adăugând restul de ulei. Potriveşte de sare şi piper. Dă supa deoparte, las-o să se răcorească. Trece-o prin sită, pasând bine legumele. Serveşte-o cu frunze de mentă, ţelină sau pătrunjel.
Sugestie:
Roşiile previn obezitatea şi diabetul. Sunt bogate în antioxidanţi şi crom, ajutând la ţinerea sub control a zahărului din sânge. Aceste legume, (mai ales sucul din ele) sunt recomandate celor care suferă de diabet.





duminică, 21 octombrie 2012

Reţetă culinară: Ciorbă de legume

• Număr de porţii: 6
• Timp de preparare: 50 min.
• Complexitate: scăzută.

Ingrediente:
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 2 cartofi mari
  • 1 ţelină mică
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ceapă
  • 2 linguri cu pastă de roşii
  • 200 g şuncă slabă
  • verdeaţă sau frunze de ceapă verde
  • sare, ulei

Mod de preparare:
Taie ceapa mărunt şi rădăcinoasele rondele şi pune-le la înăbuşit în apă cu ulei şi puţină sare.

Când s-au înmuiat, stinge cu apă (2,5 l). Adaugă cartofii tăiaţi cuburi. Lasă să fiarbă la foc potrivit.

Când legumele sunt fierte, adaugă şunca tăiată pătrăţele şi pasta de roşii. Lasă 15-20 de minute la foc mediu, stinge şi acoperă. Serveşte cu verdeaţă sau frunze de ceapă verde tocate mărunt.
Ştiai?
Legumele cu frunze verzi sunt un aliat de nădejde pentru cei care suferă de diabet. Antioxidanţii din aceste legume contribuie la scăderea glicemiei, iar cantitatea mare de vitamina C aduce organismului energie. Adaugă în ciorbe cât mai multe verdeţuri proaspete şi pune pătrunjel în orice preparat! Astfel, dai mâncării un plus de savoare şi slăbeşti mai uşor.





sâmbătă, 20 octombrie 2012

Reţetă culinară: Supă de găină

• Număr de porţii: 8
• Timp de preparare: 60 min.
• Complexitate: scăzută.

Ingrediente:
  • 1 găină
  • 1 ţelină
  • 1 păstârnac
  • 1 morcov
  • 1 rădăcină de pătrunjel verde
  • 1 ceapă mare
  • pătrunjel verde
  • sare
Pentru găluşte:

  • 6-8 linguri cu griş
  • 2 ouă
  • sare

Mod de preparare:
Curăţă, spală şi tranşează găina. Pune-o la fiert în apă cu sare, la foc mic, având grijă să aduni spuma. Dacă găina lasă foarte multă grăsime, ia din ea şi pune deoparte, pentru pilaf sau o ciulama.

Curăţă zarzavaturile, legumele şi adaugă-le întregi.

Când găina e aproape fiartă, scoate-o cu o lingură cu găuri şi pune-o separat, pentru alte preparate, între timp, prepară găluştele: bate ouăle cu un praf de sare (bine-bine, să se facă spumă), pune grişul în ploaie şi amestecă energic, să nu se formeze cocoloaşe. La sfârşit, adaugă o lingură cu apă minerală şi amestecă din nou.

Dă focul mic şi toarnă în supă, cu o linguriţă, gogoloaie din amestecul de griş. Lasă să fiarbă până se ridică găluştele la suprafaţă, adaugă jumătate din verdeaţa tocată mărunt şi acoperă. Când serveşti, pune verdeaţă şi puţin piper negru măcinat.





Reţetă culinară: Supă-cremă de conopidă
• Număr de porţii: 8
• Timp de preparare: 60 min.
• Complexitate: scăzută.

Ingrediente:
  • 1 conopidă
  • 1 ţelină
  • 1 păstârnac mic
  • 2-3 rădăcini de pătrunjel
  • 1 ceapă
  • o nucă de unt
  • 200 g iaurt
  • busuioc uscat
  • busuioc verde
  • sare

Mod de preparare:
Spală şi desfă conopida în bucheţele. Curăţă rădăcinoasele şi taie-le bucăţi. Pune totul la fiert în 2-3 l de apă, cu o linguriţă rasă cu sare. Lasă la foc mic acoperit, până ce legumele sunt fierte. Scoate legumele şi lasă-le să se răcorească.

Zdrobeşte legumele în blender. Adaugă la final untul şi iaurtul. Adaugă din zeama în care au fiert până ce supa-cremă capătă consistenţa dorită. Dă-o într-un clocot. Adaugă un praf de busuioc uscat, stinge focul şi lasă acoperit cinci minute. Serveşte cu o frunză de busuioc verde deasupra şi, eventual, crutoane.
Ştiai?
Supele sunt ideale în dietă, au puţine calorii şi aduc uşor senzaţia de saţietate. Consumând o supă la începutul mesei, vei fi tentată să mănânci mai puţin din felul doi.





vineri, 19 octombrie 2012

Reţetă culinară: Salată de boeuf

• Număr de porţii: 2
• Timp de preparare: 50 min.
• Complexitate: scăzută.

Ingrediente:
  • 200 g carne de vită sau pui
  • 50 g castrave­ciori muraţi
  • 50 g morcovi
  • 50 g mazăre din conservă
  • 1 gălbenuş
  • 30 ml ulei
  • 1 linguriţă rasă cu muştar
  • 1 lingură cu zeamă de lămâie
  • sare

Mod de preparare:
Spală carnea şi las-o la fiert până devine fragedă. Când este aproape gata, pune şi morcovii la fiert.

După ce se răcesc, scurge carnea şi morcovii şi taie-i cubuleţe. Scurge bine castraveţii muraţi şi taie-i mărunt. Pune toate legumele, inclusiv mazărea, într-un castron. Prepară maioneza astfel: pune gălbenuşul şi muştarul într-un bol, toarnă un vârf de cuţit de sare peste gălbenuş şi adaugă treptat uleiul, amestecând tot timpul energic cu o lingură de lemn sau cu mixerul. La final, adaugă puţină zeamă de lămâie, după gust.

Toarnă maioneza peste legume şi amestecă.
Sugestie:
E de preferat să prepari maioneza în casă (din ou şi cât mai puţin ulei), întrucât cea din comerţ conţine carbohidraţi. Ca să fie mai uşoară, adaugă o lingură cu muştar şi una de iaurt.





miercuri, 17 octombrie 2012

Reţetă culinară: Salată orientală

• Număr de porţii: 3
• Timp de preparare: 30 min.
• Complexitate: scăzută.

Ingrediente:
  • 300 g cartofi
  • 1 ceapă albă
  • 2 ouă
  • 1 lingură cu ulei
  • 10 g muştar
  • 1 lingură cu zeamă de lămâie
  • sare
  • pătrunjel verde

Mod de preparare:
Spală cartofii şi pune-i la fiert întregi, în coajă, în apă cu sare. Când sunt fierţi, trece-i printr-un jet de apă rece, după care taie-i cubuleţe. Spală, curăţă şi taie ceapa în felii subţiri. Fierbe ouăle 15 minute, trece-le printr-un jet de apă rece, decojeşte-le şi taie-le felii.

Amestecă uleiul cu muştarul şi zeama de lămâie şi adaugă puţină sare. Pune într-un castron cartofii, ouăle şi ceapa. Adaugă sosul peste salată. Presară puţin pătrunjel verde tocat mărunt.
Ştiai?:
Oul se poate consuma fără restricţii în diabet, încadrându-se în categoria alimentelor cu indice glicemic foarte scăzut. Oul fiert moale este mai uşor digerabil decât cel tare.





Reţetă culinară: salată cu peşte

• Număr de porţii: 2
• Timp de preparare: 20 min.
• Complexitate: scăzută.

Ingrediente:
  • 200 g peşte
  • ½ salată verde
  • câteva păstăi de fasole galbenă
  • 2 cartofi
  • 2 roşii
  • 2-3 căţei de usturoi
  • ½ lămâie
  • dafin
  • sare, piper.

Mod de preparare:
Fierbe cartofii în apă cu puţină sare. Separat, fierbe şi fasolea galbenă. Pune peştele la fiert în apă cu sare, o frunză de dafin şi o lingură cu suc de lămâie. Lasă-l să dea 2-3 clocote. Taie rondele cartofii, pune-i într-un castron, adaugă peste ei peştele scurs, frunze de salată, fasolea, roşiile, puţin suc de lămâie, sare, piper după gust şi usturoiul zdrobit bine.
Ştiai?:
Cei care suferă de diabet sunt predispuşi la boli cardiace şi complicaţii ale acestora. De aceea, includerea în dietă a acizilor graşi omega 3 este esenţială. Aceşti acizi graşi polinesaturaţi scad trigliceridele, reduc tensiunea şi reglează nivelul de coagulare a sângelui. Peştii cu cel mai mare conţinut de omega 3 sunt somonul, păstrăvul, macroul şi sardinele.





sâmbătă, 13 octombrie 2012

Reţetă culinară: salată de fasole verde
• Număr de porţii: 2
• Timp de preparare: 20 min.
• Complexitate: scăzută.
Ingrediente:
  • 400 g fasole verde
  • 1 lingură cu zeamă de lămâie
  • 1 ceapă mică
  • sare

Mod de preparare:
Curăţă tecile de fasole, înlăturând aţele şi vârfurile. Spală-le şi rupe-le în bucăţi potrivite ca mărime.

Pune fasolea la fiert în puţină apă clocotită cu sare şi las-o până se înmoaie. Scurge fasolea şi stropeşte-o cu zeamă de lămâie.

Adaugă ceapa spălată, curăţată şi rasă şi, după gust, frunze de pătrunjel tocate. Salata se serveşte rece, după ce o laşi să stea cel puţin o oră.
Sugestie:
Fasolea verde conţine fibre solubile şi insolubile care ajută la reglarea digestiei, contribuie la diminuarea grăsimii din sânge (hipercolesterolemie, afecţiune deseori asociată cu diabetul), împiedică absorbţia zaharurilor şi reduce secreţia de insulină. Două farfurii cu fasole verde asigură necesarul zilnic de fibre. Are indice glicemic scăzut şi mulţi carbohidraţi complecşi care menţin nivelul optim de zahăr în sânge.





vineri, 12 octombrie 2012

Salată de pui cu legume

• Număr de porţii: 2
• Timp de preparare: 20 min.
• Complexitate: scăzută.

Ingrediente:
  • 1 piept de pui
  • 6-7 frunze de salată verde
  • câteva frunze de rucola
  • 2 roşii
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă
  • câteva păstăi de fasole verde
  • 2 linguri cu ulei de măsline
  • 1 lingură cu oţet
  • sare, piper

Mod de preparare:
Pregăteşte morcovii şi fasolea la abur. Taie morcovii cubuleţe. Feliază roşiile, iar ardeiul taie-l bucăţi potrivite. Pune toate legumele pregătite într-un castron.

Spală sub jet de apă frunzele de salată şi rucola, rupe-le şi pune-le într-un castron. Curăţă ceapa şi toac-o mărunt.

Taie carnea fâşii, pregăteşte-o la grătar.

Amestecă uleiul şi oţetul cu sare şi piper. Adaugă sosul peste legume înainte să serveşti salata. Aşază deasupra bucăţelele de pui.
Ştiai?
Salatele de crudităţi sunt ideale pentru diabetici. Au multe vitamine, minerale, fibre şi puţine calorii. E indicat consumul zilnic a 3-5 porţii de legume (o porţie = ½ cană). Dacă adaugi came, prepar-o la grătar sau fiartă!





miercuri, 10 octombrie 2012

Reţetă culinară: salată de conopidă cu sos de maioneză

• Număr de porţii: 2;
• Timp de preparare: 35 min.;
• Complexitate: scăzută.

Ingrediente:
  • 500 g conopidă;
  • 50 ml lapte;
  • 2 gălbenuşuri;
  • 40 ml ulei;
  • 1 cartof;
  • 1 roşie;
  • 1 mărar;
  • 1 otet;
  • sare.

Mod de preparare:
Curăţă conopida de frunze şi cotor, spal-o, desfă-o în bucheţele şi ţine-o în apă cu sare şi puţin oţet timp de zece minute.

Scurge bucheţelele şi pune-le la fiert în apă cu sare şi lapte pentru 2-3 minute. Separat, fierbe şi cartoful, în coajă. După ce a fiert, strecoară conopida şi păstrează zeama.

Între timp, prepară maioneza din gălbenuşurile frecate cu sare şi ulei, care se adaugă treptat. Amestecul se subţiază cu zeama rece în care a fiert conopida.

Într-o tavă, pune conopida, cartoful şi roşia tăiate felii şi toarnă deasupra maioneza. Adaugă câteva fire de mărar. Dă la cuptor 15 minute.
Ştiai?
Dintre hidraţii de carbon, pâinea este mai greu de tolerat de diabetici, iar cartoful e cel mai bine şi uşor acceptat în alimentaţia acestora. Pâinea se poate înlocui, iar sucul proaspăt de cartofi contribuie la reducerea glicemiei dacă este consumat în cure de zece zile, cu tot atâtea de pauză. Se consumă 30 ml de suc cu 20-30 minute înainte de mesele principale. Pentru un gust mai bun, combină-l cu suc de lămâie.





luni, 8 octombrie 2012

• Număr de porţii: 3;
• Timp de preparare: 30 min.;
• Complexitate: scăzută.

Ingrediente:
  • 400 g cartofi;
  • 40 ml ulei;
  • 20 ml oţet;
  • 1 ceapă verde;
  • sare.

Mod de preparare:
Alege cartofi mici, spală-i, curăţă-i de coajă. Dacă foloseşti cartofi noi, atunci spală-i foarte bine şi coace-i în coajă. Taie-i în jumătăţi şi pune-i într-o tavă ştearsă cu puţin ulei.

Lasă-i aproximativ 20 de minute, până când sunt bine rumeniţi şi presară deasupra ceapa verde tocată mărunt, într-un castron, bate oţetul cu sare şi restul de ulei.

Adaugă sosul peste cartofii calzi şi serveşte imediat.
Sugestie:
Dintre hidraţii de carbon, pâinea este mai greu de tolerat de diabetici, iar cartoful e cel mai bine şi uşor acceptat în alimentaţia acestora. Pâinea se poate înlocui, iar sucul proaspăt de cartofi contribuie la reducerea glicemiei dacă este consumat în cure de zece zile, cu tot atâtea de pauză. Se consumă 30 ml de suc cu 20-30 minute înainte de mesele principale. Pentru un gust mai bun, combină-l cu suc de lămâie.